Energetische massage

Energetische massage, de naam zegt het al: deze massage gaat over energie. Maar voor veel mensen is dat een wat vaag begrip, want wat is energie dan precies en hoe werkt dat dan?

Het woord energie komt vanuit de natuurkunde en staat voor het vermogen om verandering  te veroorzaken (beweging wordt bijvoorbeeld omgezet in warmte) en heeft de eigenschap altijd in evenwicht te worden gebracht (een veer die is ingedrukt verzamelt energie in zich en diezelfde energie zorgt ervoor dat de veer weer ontspant als de tegendruk wegvalt). Tegenwoordig gebruikt men het begrip veel breder, en dan vaak om levenskracht aan te duiden: de motor achter elke vorm van ‘leven’. Energie is dus beweging. Energie is vibratie. En hier gelden dezelfde principes. We duiden onze eigen energie dan ook vaak aan als in of uit balans. We zeggen dat we ergens energie van krijgen of dat het ons energie kost en zo ken je er vast nog meer. Verstoringen van de energie kunnen zich dan ook uiten als fysieke en geestelijke klachten en ziekte.

De energetische massage verschilt met de klassieke massage. Bij de klassieke massage wordt bijvoorbeeld altijd naar het hart toe gemasseerd, ofwel van de voeten naar het hoofd. Dit om de bloedsomloop en aan- en afvoer van stoffen (die opgehoopt klachten kunnen veroorzaken) optimaal te stimuleren. Ook gaat deze klassieke vorm van massage over het algemeen dieper op de weefsels en spieren in. Er wordt bijvoorbeeld meer gekeken naar het spierverloop en andere fysiologische en anatomische kenmerken. Bij de energetische massage wordt juist van het hoofd naar de voeten gemasseerd. Dit letterlijk om de energie omlaag te brengen. Hierbij spelen de net onder de huid gelegen energiebanen een rol. Mensen ervaren dit tijdens de massage dan ook door bijvoorbeeld sensaties van warmte of kou, door een gevoel van stroming en beweging in hun lijf of door een licht of zwaar gevoel. Vaak wordt een gevoel van ontspanning ervaren. Ook zal deze massage over het algemeen iets minder diep op de spieren en hun verloop ingaan. Hij is wat ‘zachter’. Gaat nóg meer over het contact en de aanraking. Er gebeurt dan al zo veel!

Maar waarom zouden we dan de energie omlaag (willen) brengen? Naast het herstellen van de hiervoor omschreven verstoringen en blokkades in je levenskracht, oftewel energie, is er voor mij een andere belangrijke reden. Misschien herken je wel dat we in onze huidige maatschappij veel ‘in ons hoofd’ zitten. Het denken wordt vaak als superieur aan het voelen gezien. Voelen wordt nog steeds als vervelend, slap, zwak, te kwetsbaar en overall als ‘minder’ gezien. Helaas zorgt dit ook voor veel meer klachten. Ons brein wil definiëren, analyseren en oplossingen bedenken voor (door ons of onze omgeving ‘opgelegde’) problemen. We willen negatieve ervaringen, zoals een lichamelijke klacht, vermoeidheid of emoties als verdriet en pijn, liever niet ervaren. We willen deze oplossen, beter maken, veranderen. Terwijl deze klachten ons juist iets zeggen en vaak gewoon even je aandacht willen, in het hier en nu. We zijn steeds verder verwijderd van het écht voelen van signalen van onder andere ons lijf, omdat dit simpelweg niet uit komt in ons drukke bestaan. En we mogen ons vaak ook niet ‘zwak’ tonen. Zoals we zijn verleerd alles te weten van de natuur en haar krachten en medicijnen, zijn we ook verleerd te luisteren naar ons wijze lichaam en wat ze ons nu eigenlijk zegt. Dit niet luisteren en verzetten tegen negatieve ervaringen zorgt voor nog meer verstoringen. Als er op lange termijn geen gehoor wordt gegeven aan het gevoel of signaal, zal deze zich meer vastzetten en vaak zelfs erger worden. Vaak tot het punt dat je wél luistert. Herken je dat misschien al?

Ik nodig je van harte uit om zelf te komen ervaren wat een energetische massage jou laat voelen. Zelf ben ik keer op keer weer onder de indruk wanneer ik een energetische massage mag ontvangen of zelf geef.