Verhaal

Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met een ommezwaai in mijn leven, die is uitgelopen tot een ware transformatie. Ik was op dat moment bijna afgestudeerd aan de HBO-opleiding Communicatiemanagement aan de Hogeschool van Amsterdam en klaar om door te studeren. Echter, liepen de dingen heel anders dan gepland.

Ik kwam mezelf keihard tegen. Mijn perfectionisme en faalangst vloerden me nog voor het einde van mijn studie. Enorm veel stress en blokkades (zowel geestelijk als lichamelijk) waren het resultaat. Ik was op. Moe. Bang. Overprikkeld. Uiteindelijk ben ik met vlag en wimpel afgestudeerd. Tot dan toe wilde ik enorm graag door naar de Vrije Universiteit in Amsterdam om daar een master te gaan doen. Ik zou na een zware master in een baan terecht komen waar ik dagelijks druk zou ervaren, zowel van buiten als van binnenuit. Of dat verstandig of gezond was voor waar ik op dat moment stond? Het antwoord bleek nee. Op dat moment een droom in duigen. Maar: ik wilde nog niet fulltime gaan werken. Ik was nog jong en niet klaar met studeren. En daar kwam massage weer om de hoek kijken.

‘Weer’ omdat massage mijn hele leven al als een soort van rode draad iedere keer weer aan de oppervlakte kwam. Toen ik heel klein was masseerde mijn moeder me al. In de woonkamer op een kleed en kussens, met kaarsjes, pianomuziek van Mike Rowland en soms wierook. Ik denk dat mijn passie en liefde voor massage hier zijn oorsprong heeft. Op de basisschool was ik degene die iedereen in moest smeren met zonnebrandolie omdat ik van het insmeren een ware massage maakte. Kennis of techniek? Nul. Maar fantastisch vond ik het en de mensen die ik aanraakte vonden het lekker. Blijkbaar had ik er gevoel voor. En zo zijn er een aantal moment geweest dat het massagevak boven kwam borrelen.

En nu zat massage weer in mijn hoofd. Ik woonde ondertussen in Amersfoort en werkte bij een hypothecaire dienstverlener in Vathorst als administratief medewerker. In de communicatiebranche had ik tot nu toe geen succes om een baan te vinden en dus werkte in op een uitzendfunctie waarvan ik al wist dat het geen toekomst had.

Vanaf die allereerste gedachte aan massage voelde het al zó goed. Ik wist dat dit het was. Ik zocht uit welke opties er waren kwam uit bij Holos Academie voor Massagetherapie: een zeer gewaardeerde school met een HBO-opleiding tot masseur en massagetherapeut. Ik ploos de website uit en las het Visie document dat ik vond. Ik was gelijk om. Ik heb niet eens een open dag bijgewoond of een introductiecursus gedaan. Nee: dit was hem. Soms voel je dat gewoon heel duidelijk hè? Met twinkelingen in mijn ogen schreef ik me in. Die keuze heeft mijn leven veranderd en ik durf oprecht te zeggen dat het de beste keuze is die ik ooit maakte.

Ondertussen heb ik alweer een paar jaar het diploma Holistisch Masseur in de pocket, en heb ik sinds 2017 mijn eigen massagepraktijk. Bovendien volgde ik bij Holos een gedeelte van de HBO-opleiding tot holistisch massagetherapeut. Hier ben ik op therapeutisch vlak ontzettend gegroeid en heb ik chakra massage, bindweefselmassage, voetreflexmassage en allerlei lichaamswerk mogen leren. Daarnaast heb ik bij Holos de training Focusing Bodywork en opleiding (voor vrouwen) Massage & Tantra afgerond. Beiden geven weer een totaal nieuwe invalshoek in mijn eigen zelfonderzoek en in de sessies. Alles te mogen ontmoeten en JA te zeggen tegen alles wat er is zonder er IN of er VANDAAN te hoeven gaan. Bovendien ervaar ik  op regelmatige basis zelf sessies, doe ik mee met workshops en doe en lees ik andere dingen om mezelf te blijven voeden. Zodat ik, vanuit mijn grondhouding, jou mee kan nemen in elk proces dat de aandacht mag krijgen.

Iedere sessie weer ben ik verwonderd over de kracht van aanraking, liefdevolle aandacht en het contact dat ontstaat door deze aanraking. En zó dankbaar ben ik dat ik aanwezig mag zijn bij de processen die tijdens de sessies ontstaan of aan de oppervlakte komen, en dat mijn handen daarvan het instrument zijn.

Namasté.